Kernwaarden - Medewerkers / leestijd 2 minuten

Maak plaats voor eenvoud

Auteur
Roy Troller

Heb je vragen of wil je meer weten?

‘’Het leven is echt eenvoudig, maar we staan erop het ingewikkeld te maken.’’ Dat zei de Chinese filosoof Confucius enkele eeuwen voor Christus al. Natuurlijk, de wereld van toen is niet te vergelijken met die van nu. Toch is het streven naar eenvoud iets dat de tijdsgeest doorbreekt. We maken het onszelf soms onnodig lastig. Dat was kennelijk toen al zo, maar anno 2023 is dat niet bepaald veranderd.

Confrontatie met complexiteit

Zo moest ik bijvoorbeeld aan de hand van twee verschillende programma’s mijn gewerkte uren en vrije dagen vastleggen. En dat ook nog eens met een extra telefoontje, dat ik moest gebruiken om in te loggen. De programma’s werkten niet met elkaar samen en het inlogsysteem gaf regelmatig errors. Ik twijfelde aan het nut van die dubbele vastlegging. Toen ik vroeg naar de huidige werkwijze, kreeg ik als antwoord: “Zo gaat het nou eenmaal hier”. Niet bepaald eenvoudig dus.

Het is misschien cliché, maar als starter op de arbeidsmarkt leer ik elke dag. Juist van bovengenoemde situaties. Bij elke organisatie waar ik terechtkom, zijn processen, systemen én zeker de mensen, anders. Vanaf mijn eerste bijbaantje tot aan mijn huidige fulltime baan. De werkzaamheden zijn weliswaar verschillend, maar de verwondering is gebleven.

Verwondering over bepaalde keuzes, gedachtegangen en opgestelde regels. Waarom zijn processen bijvoorbeeld op deze wijze ingericht? Kan het niet beter, eenvoudiger en efficiënter? Zijn mensen bereid om eerlijke discussies aan te gaan, of verschansen zij zich onder het mom van gewoonte?

De weg naar eenvoud

Die vragen proberen we bij ForFacts door middel van feiten te beantwoorden. Nee, dat gaat niet van vandaag op morgen. Dat is niet reëel. Vaak gaat het over bestaande patronen doorbreken en manieren vinden om eenvoud terug te brengen. Daar hebben wij onze eigen formule voor ontwikkeld.

Voor mij betekent eenvoud teruggaan naar de kern. Altijd jezelf de vraag stellen: Is hetgeen wat we doen in lijn met het doel van de organisatie? In mijn rol uit zich dat in een stuk verandermanagement, waarbij de communicatie met mensen de sleutel tot succes is. Het geeft mij voldoening om mensen te motiveren, inhoudelijke discussies aan te gaan en soms zaken te relativeren waar dat nodig is.

Ingewikkelde processen, werkwijzen en mensen blijven voorlopig nog wel even bestaan. Genoeg tijd voor mij om mijn weg daarin te vinden. Dat zal niet altijd vlekkeloos gaan, maar ik hoop het wel eenvoudiger te kunnen doen.

Hoe kunnen wij helpen?